در نظام توزیع ما شفافیت وجود ندارد و این نظام هوشمند نیست. برای همین ممکن است احتکار صورت بگیرد و توزیع بهنگام و بموقع نباشد.نظام توزیع ما، نظام سنتی است. نظام نظارتهای ما هم سنتی است. یعنی نظارت ما همیشه نوشدارو بعد از مرگ سهراب بوده است. این یعنی کالا نایاب و کمیاب میشود یا مازاد تقاضا ایجاد میشود تازه ما یادمان میافتد یک جای کار ایراد دارد.تی نظام توزیع و نظارت سنتی است واسطهها ودلالان نقش پررنگی پیدا میکنند. در نظام توزیع و نظارت سنتی بحث احتکار، واسطهها و فساد و دلالی وجود دارد. ولی وقتی نظام نظارت و نظام توزیع هوشمند است مشخص است که در فلان انبار چه میزان کالا وجود دارد و این انبارگردانی چه میزان کالا را توزیع کرده و از کجا توزیع کرده است و سیستم توزیع به صورت مویرگی کاملاً شفاف و شیشهای بررسی میشود. سی درصد تورم به دلیل مسئله ضعف نظام توزیعی در کشور است. درون نظام توزیعی نیز مهمترین مسئله نبود بانک اطلاعات و عدم شفافیت و عدم نظارتهای سیستمی نقش دارد که ماحصل آن احتکار، دلالبازی و واسطههایی هستند که تلاش میکنند در این شرایط از ضعف نظارتها و ضعف دادهها بیشترین منفعت را ببرند.
در روزهای اخیر کمیاب شدن برخی کالاها موج گرانی کالاها را شدت بخشیده است. در این میان، برخی از نقش واسطهها و دلالانی میگویند که جلوی عرضه کالاها را میگیرند تا همچنان چرخه گرانی به نفع واسطهها و دلالان بچرخد.
به نقل از فرارو، اغلب کارشناسان برای گرانیهای اخیر دلایل مختلفی نام بردهاند از کسری بودجه، افزایش نقدینگی و هزینههای تولید به دلیل بالا رفتن نرخ ارز. اما به نظر میرسد نارسایی نظام توزیع در اقتصاد کشور نیز در این بین بیتاثیر نباشد و سهمی از گرانیهای اخیر بر دوش نظام توزیع در اقتصاد کشور باشد.
شماره خبر 69511 - 2020/12/02